Elon Musk: Kontroverzního vizionáře dnes mnozí považují za boha technologií

Lukáš Svítil - 13.11.2023 09:11:18

Elon Musk: Kontroverzního vizionáře dnes mnozí považují za boha technologií Zdroj: Depositephotos.com
Binance
Binance
Největší světová burza kryptoměn, která vám dá bonus $100 za registraci a nabídne vám obrovské množství druhů ryptoměn k nákupu a prodeji i s pákou.

Multimiliardář a podnikatel Elon Musk se proslavil založením jedněch z nejinovativnějších technologických firem na světě, mezi něž se řadí například automobilka Tesla či vesmírná společnost SpaceX. Podle řady nezávislých průzkumů se Musk řadí mezi nejbohatší lidi světa. Jeho obchodní praktiky jsou však mnohdy poměrně nekonvenční a téměř vždy budí obrovský zájem ze strany médií. Tato kontroverze pak v poslední době zastínila informace o tom, kdo Elon Musk vlastně je, a jak se mu podařilo stát se jednou z nejvlivnějších osobností dnešní společnosti bez nutnosti přímé politické angažovanosti.

Rodina, vzdělání a začátek kariéry Elona Muska

Elon Musk se narodil 28. června 1971 v jednom z hlavních měst Jihoafrické republiky, Pretorii. Jeho matkou je Maye Musková, slavná kanadská modelka, otec Errol Musk je bohatým jihoafrickým inženýrem. Muskovi rodiče se rozvedli v jeho devíti letech.

Již v útlém věku projevoval mladý Elon zájem o vynálezy a technologie. První počítač se mu dostal do rukou v 10 letech, a o dva roky později prodal svůj první software – videohru s názvem Blastar. Během studií se choval jako typický intelektuál. Vystupoval jako introvert a většinu času trávil čtení knih. I díky tomu byl na škole terčem šikany, a tak se naučil bránit prostřednictvím karate a dalších bojových sportů.

Aby se vyhnul povinné vojenské službě v jihoafrické armádě, nastoupil Elon Musk v roce 1989 ke studiu na kanadské Queen’s University. O tři roky později se přesunul do USA, kde studoval obchod a fyziku na univerzitě v Pensylvánii. Doktorát pak chtěl získat na Stanfordově univerzitě v Kalifornii v oboru energetické fyziky. V druhé polovině 90. let však přišel boom internetu a moderních technologií, a Elon Musk se tak rozhodl akademickou půdu opustit a zkusit v nově vzkvétajícím odvětví podnikat na vlastní pěst. Již v roce 1995 tak založil svou první společnost Zip2 Corporation, a kolečka jeho úspěchu se dala konečně do pohybu.

Cesta k PayPalu a ještě dál: jméno Elon Musk začíná rezonovat trhem

Během počátků svého působení na poli technologií ukázal Elon Musk svou silnou stránku v podobě odhadu optimální doby k obchodování se svými společnostmi. Firmu Zip2 Corporation prodal v roce 1999 a z ušetřených peněz pak založil tajuplnou značku X.com. Je pak pravděpodobné, že již zde se zrodila myšlenka pro multifunkční platformu X, jejíž vývoj aktuálně probíhá. Tento podnik se později spojil s firmou Confinity zabývající se převody peněz, a vznikla tak společnost PayPal, která je dnes jednou z celosvětově nejpoužívanějších finančních platforem. Když byl PayPal v roce 2002 prodán společnosti eBay za 1,5 miliardy dolarů, Muskův podíl 11,7 % mu nakonec vynesl asi 180 milionů dolarů po zdanění. Prodej společnosti PayPal vytvořil značné bohatství pro její zakladatele a první zaměstnance, kteří pokračovali v zakládání nových technologických společností a investovali do nich. Tato skupina se dnes běžně označuje nelibým termínem PayPal Mafia.

Příběh úspěchu automobilky Tesla

Společnost Tesla byla založena v roce 2003, postupem času se pak stala lídrem v oblasti výroby elektromobilů. Elon Musk vstoupil do společnosti Tesla jako investor v roce 2004, stal se předsedou její správní rady a v roce 2008 i jejím generálním ředitelem. Tesla uvedla na trh svůj první vůz v roce 2008 a její Model S, uvedený na trh v roce 2012, byl časopisem Consumer Reports označen za nejlepší automobil všech dob. V létě 2020 se Tesla stala nejhodnotnější automobilovou společností na světě a její tržní hodnota v roce 2021 přesáhla 1 bilion dolarů. Elon Musk vlastní zhruba 13% podíl ve společnosti Tesla a má ve firmě významný vliv, neboť má na starost design výrobků, inženýrství a globální výrobu elektromobilů, baterií a solárních produktů společnosti.

Společnost SpaceX je splněným snem Muska cestovat ke hvězdám
Ještě před Muskovým vstupem do společnosti Tesla založil ambiciózní podnikatel firmu SpaceX, která cílila na vývoj raket a kosmických lodě pro lety na oběžnou dráhu Země i za její hranice. SpaceX postupně získala zakázky na konstrukci raket od NASA a amerického letectva. Přesto si stále zachovává status soukromého podniku, dnes už však se skutečně globálním přesahem. Podle informací z roku 2022 má Elon Musk ve firmě 42% podíl, který mu zajišťuje svěřenský fond.

Elon Musk a jeho projekty: Mozkový implantát, vysokorychlostní vlaky nebo umělá inteligence

Ačkoliv patří společnosti Tesla a SpaceX k Muskovým neznámějším podnikatelským počinům, jeho firemní portfolio je mnohem obsáhlejší. Za zmínku stojí například projekt Neuralink, který pracuje na vývoji čipu, který bude možné implantovat do mozku, a propojit jej tak s počítačem. Společnost Neuralink získala pro svou práci obrovské investice a podařilo se jí také projít schvalovacím procesem pro testování zařízení na lidech. Dalším zajímavým konceptem je firma Boring Company, jejíž cílem je přinést lidstvu rychlou a cenově dostupnou technologii ražení tunelů, která v kombinaci s napojením na elektrické veřejné dopravy přinese lidem vysokorychlostní cestování na dlouhé vzdálenosti. Další Muskův projekt, DeepMind Technologies, založený v roce 2010, se věnuje systémům umělé inteligence, a má na kontě několik klíčových AI algoritmů, které se používají i dnes. DeepMind byl v roce 2014 prodán společnosti Google, přičemž její prodejní hodnota se tehdy odhadovala na 600 milionů dolarů.

Elon Musk se dále věnuje oblastem vývoje zařízení pro výrobu a skladování elektrické energie z udržitelných zdrojů, a v poslední době se chce také prosadit v rámci sociálních sítí a konceptu rozšířené reality.

Elon Musk, Twitter a záhadná univerzální aplikace X

V dubnu 2022 zahájil Elon Musk diskuzi se společností Twitter týkající se prodeje celé firmy. Obchod byl dokončen v listopadu téhož roku, přičemž během uplynulých měsíců multimiliardář svou nabídku několikrát stáhl a znovu obnovil. Právě na akvizici Twitteru jsme měli možnost vidět ty nejvýznamnější kontroverze, které však s největší pravděpodobností provázely Muskovo podnikání již od samého počátku. Za zmínku stojí například dočasné zpoplatnění ověřených účtů, čistka mezi zaměstnanci či re-branding celé platformy pod písmeno X, které má být prvním krůčkem k vytvoření stejnojmenné aplikace, která má být vším, co by měl člověk potřebovat k existenci na internetu.

Je zjevné, že ambice Elona Muska způsobit poprask na trhu technologií neznají hranic. Přesto se mu nedá upřít enormní úspěch, o němž svědčí nespočet prosperujících společností, které buď přímo založil, nebo svými investicemi značně podpořil. Elon Musk se tak stal fenoménem 21. století, který do značné míry formuje nejen současný průmysl, ale také celou moderní společnost.

Zdroje:

https://www.britannica.com/biography/Elon-Musk

https://www.vedantu.com/biography/elon-musk

https://www.bbc.com/news/business-61234231

https://www.biography.com/business-leaders/elon-musk

https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/061015/how-elon-musk-became-elon-musk.asp

https://timepath.co/elon-musk

Portu
Portu
Chcete investovat jednoduše? S Portu je investování snadné a bez práce!
Sdílet na sociálních sítích:  

Buďte první, zatím není komentář pro téma Elon Musk: Kontroverzního vizionáře dnes mnozí považují za boha technologií

Přidat komentář

Podobné články jako je tento:  

Petr Kellner podnikatelský dravec, který v Čechách neměl obdoby
Petr Kellner podnikatelský dravec, který v Čechách neměl obdoby

(Aktualizace: 07.11.2023) Petr Kellner byl český podnikatel, nadšený snowboardista, ale také miliard...

DocuSign plánuje propustit 6% svých zaměstnanců
DocuSign plánuje propustit 6% svých zaměstnanců

(Aktualizace: 06.02.2024) Propouštění v technologickém sektoru pokračuje technologií pokračuje. Spol...

Akcie společnosti ADM klesají, společnost je vyšetřovaná skrze účetní praktiky a nesplňuje očekávání zisku
Akcie společnosti ADM klesají, společnost je vyšetřovaná skrze účetní praktiky a nesplňuje očekávání zisku

(Aktualizace: 06.02.2024) Akcie společnosti Archer Daniels Midland klesly v pondělním předburzovním ...

Autor bestselleru o osobních financích Bohatý táta, chudý táta, nashromáždil dluh více než 1 miliardu dolarů
Autor bestselleru o osobních financích Bohatý táta, chudý táta, nashromáždil dluh více než 1 miliardu dolarů

(Aktualizace: 04.01.2024) Bestsellerový autor knih o osobních financích Autor knihy "Bohatý táta,...

ASML Holding hlásí tržby ve 4. čtvrtletí ve výši 7,2 miliard eur
ASML Holding hlásí tržby ve 4. čtvrtletí ve výši 7,2 miliard eur

(Aktualizace: 06.02.2024) Společnost ASML Holding (ASML) oznámila, že čistý zisk ve čtvrtém čtvrtlet...

Rychlé šíření elektromobilů se potýká s problémy i v USA. Hvězdný Rivian zklamal investory, na brzdu šlápnula General Motors i Ford
Rychlé šíření elektromobilů se potýká s problémy i v USA. Hvězdný Rivian zklamal investory, na brzdu šlápnula General Motors i Ford

(Aktualizace: 24.02.2024) Poptávka po elektromobilech stoupá pomaleji, než se předpokládalo, což pos...

Nejbohatší Čech z ČVÚT a zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič
Nejbohatší Čech z ČVÚT a zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič

(Aktualizace: 02.11.2023) Ivo Lukačovič je zakladatel a stoprocentním vlastníkem firmy Seznam.cz, a....

Akcie Cloudflare (NET) vzrostly o 25 % díky výsledkům, které přinášejí mnoho důvodů k radosti
Akcie Cloudflare (NET) vzrostly o 25 % díky výsledkům, které přinášejí mnoho důvodů k radosti

(Aktualizace: 09.02.2024) Akcie společnosti Cloudflare (NET) ve čtvrtečním běžném obchodování vystře...

Apple stále králem! Apple spadl pod Microsoft, ale poprvé získal jinou korunu
Apple stále králem! Apple spadl pod Microsoft, ale poprvé získal jinou korunu

(Aktualizace: 06.02.2024) Podle nových údajů od tržního výzkumníka IDC byla společnost v roce 2023 n...

Renáta Kellnerová se správy zděděného majetku zhostila na výbornou. Firma PPF nadále vzkvétá
Renáta Kellnerová se správy zděděného majetku zhostila na výbornou. Firma PPF nadále vzkvétá

(Aktualizace: 25.11.2023) Renáta Kellnerová díky dědictví po svém muži Petrovi vévodí žebříčku nejbo...

Macy's propouští 13% zaměstnanců managementu a zavírá pět obchodů, další prodejci řeší problémy s maržemi technologií
Macy's propouští 13% zaměstnanců managementu a zavírá pět obchodů, další prodejci řeší problémy s maržemi technologií

(Aktualizace: 19.01.2024) Obchodní řetězec Macy's Inc. plánuje propustit 2 350 zaměstnanců a zavřít ...

Akcie Macy's rostou po odmítnutí nabídky na odkup ze strany soukromého kapitálu. Proč je to teprve začátek?
Akcie Macy's rostou po odmítnutí nabídky na odkup ze strany soukromého kapitálu. Proč je to teprve začátek?

(Aktualizace: 22.01.2024) Macy's odmítla nevyžádanou nabídku 5,8 miliardy dolarů na soukromou akvizi...