Goldman Sachs nabízí 10 důvodů, proč je optimističtější ohledně americké ekonomiky než ostatní

Tomáš Rohlena - 15.01.2024 15:01:32

Goldman Sachs nabízí 10 důvodů, proč je optimističtější ohledně americké ekonomiky než ostatní Zdroj: Depositephotos.com
eToro
eToro
Platforma nabízí sdílení cizích investičních strategií, investujte jako nejlepší a bez práce!

Goldman Sachs věří, že americká ekonomika poroste koncem roku 2024 více než dvojnásobně rychleji než je tržní konsensus a má deset důvodů, proč je optimističtější než většina ostatních analityků.

V poznámce zveřejněné o víkendu tým ekonomů Goldman Sachs v čele s Janem Hatziusem uvádí, že očekávají, že americký HDP se na konci tohoto roku zvýší na roční bázi o 2%, ve srovnání s přibližně 0,9%, které ukázal průzkum ekonomů společnosti Bloomberg.

Goldman také předpovídá méně než 20% pravděpodobnost recese v USA v příštích 12 měsících, zatímco konsensus Bloomberg je okolo 50%.

Goldman se proto ptá: "Čeho se ostatní analytici ve svých prognózách obávají a my ne?" Aby na to odpověděli, prozkoumali deset rizik pro rok 2024, která často zdůrazňují ostatní analytici, a vysvětlili, proč je méně znepokojují.

Prvním rizikem, které mnozí vnímají, je zpomalení spotřebitelských výdajů. Goldman ale letos očekává růst spotřeby o 2%, protože reálný růst mezd zůstane pozitivní, a když nominální mzdy porostou a inflace klesne, výdaje domácností porostou.

Dalšími body jsou obavy z rostoucího počtu nesplácených spotřebitelských dluhů, zhoršení na trhu práce, rostoucí počet firemních bankrotů, splatnost dluhu a problémy s komerčními nemovitostmi. Goldman však tyto obavy považuje za přehnané a zdůrazňuje, že většina firem má pevné finanční základy.

Další faktory, které podle Goldman Sachs nejsou takovým problémem, zahrnují vyšší úrokové sazby, které jsou již za námi, slabší fiskální podporu, která nebude mít tak velký vliv, jak se obávají pozorovatelé, a možný úvěrový krach bank, ale malé podniky nenahlásily žádný vážný problém při financování.

Goldman Sachs tedy věří, že tyto vlivy nejsou dostatečně závažné, aby způsobily významné problémy pro americkou ekonomiku v roce 2024.

Mexc
Mexc
Vytvoř si účet na kryptoburze MEXC a a získej slevu 10% na poplatky ještě dnes.
Sdílet na sociálních sítích:  

Buďte první, zatím není komentář pro téma Goldman Sachs nabízí 10 důvodů, proč je optimističtější ohledně americké ekonomiky než ostatní

Přidat komentář

Podobné články jako je tento:  

Bitcoin ETFka byla povolena. Čeká nás prudký růst ceny?
Bitcoin ETFka byla povolena. Čeká nás prudký růst ceny?

(Aktualizace: 12.01.2024) Americká Komise pro cenné papíry (SEC) povolila kryptoměnová ETF na s...